Yliopiston laskettelukurssi Alpeilla


Viime viikon vietin Poitiersin yliopistoliikunnan (Suaps) laskettelukurssilla Alpeilla, Ranskan itäosassa, Savoiessa. Domaine les Sybellesin laskettelualue yhdistää kuusi kylää, joiden välillä kulkee yhteensä 146 rinnettä, joiden korkeudet ovat tuhannesta metristä lähes kolmeen tuhanteen.


Melkein 12 tunnin bussimatka kohti Ranskan Alppeja lähti 6.1. Poitiersin kampukselta seitsemän aikaan aamulla. Tuohon aikaan sunnuntaisin Poitiersissahan ei kulje yksikään bussi, joten lähdin hyvissä ajoin kävelemään kohti kampusta. Parinkymmenen minuutin kävelyn jälkeen viereeni pysähtyi auto, josta kysyttiin, että olisinko mahdolliseti myös menossa laskettelukurssille ja haluanko kyydin loppumatkaksi. Kyyti kelpasi oikein hyvin.

Ajoimme bussilla Ranskan keskiylängön läpi, joten sain nähdä vähän maisemia myös sillä suunnalla. Ranskan keskiylänköön kuuluu useita tulivuoria, jotka tosin ovat jo sammuneet ja hioutuneet mataliksi. Poitiersissa ei ole satanut lunta vielä ollenkaan, ja se kuulema onkin melko harvinaista. Bussimatkalla korkeuserot huomasi siitäkin, että peltojen ohut lumipeite ilmestyi ja katosi matkan varrella ylänköjen nousujen ja laskujen läpi ajettaessa.

Bussimatkan aikana teimme huonejaon mökkimajoitustamme varten. Kun kaveriporukat olivat valinneet huoneensa, meidät, jotka eivät tunteneet vielä ketään laitettiin samaan huoneeseen. Sain huonekavereiksi kaksi ranskalaista, yhden puolalaisen ja yhden saksalaisen Erasmus-vaihtarin.

Le Frêne -mökkimme 1600 metrin korkeudella rinteiden alapuolella.
Saint Jean D'arves -alppikylä
Kurssin aikana päivät alkoivat aamupalalla klo 8, jonka jälkeen kävelimme muutaman sata metriä rinteille. Tämän "laskettelukurssin" kurssiosuus jäi lopulta melko lyhyeksi omalta osaltani, koska oikeastaan varsinainen opetus oli tarkoitettu niille, jotka eivät ole koskaan aikaisemmin lasketelleet tai lautailleet. Yhteensä meitä oli matkalla noin 30 opiskelijaa ja seitsemän opettajaa. Opetuksettomuus ei kuitenkaan haitannut, sillä jakauduimme pienempiin ryhmiin, joilla lähdimme tutkimaan rinteitä keskenämme. Välillä liityimme opettajien joukkoon, jotka auttoivat aloittelijoita selviytymään rinteistä ja välillä hajaannuimme taas.

 Domaine les Sybellisin alue on melko iso, mutta mukanamme oli opiskelijoita, jotka ovat olleet tuolla matkalla monena vuonna, joten he tuntivat rinteet hyvin. Kurssi kesti kaiken kaikkiaan kuusi päivää, joista laskettelimme viisi, joka oli ihan sopiva määrä. Menin puolet ajasta laudalla ja puolet suksilla. Itse vältyin loukkaantumisilta, mutta yhtenä päivänä laskumme jäivät vähän vähäisemmiksi, kun yksi porukastamme kaatui melko pahasti ja jouduimme hakemaan rinne-ensiavun, jonka jälkeen saatoimme kaverimme ambulanssiin.





Ensimmäisenä päivänä laskettelurinteissä oli lunta ihan hyvin, mutta vuoren muissa rinteissä oli paljon lumettomia kohtia.


Pari seuraavaa päivää sitten satoikin sankkaa lumisadetta, jonka jälkeen laskusää oli täydellinen.


Hiihtohissin takana näkyy Mont Blancin huippu
Noin puolet ajasta oli tosi hyvä, selkä ja aurinkoinen sää ja maksimissaan -10 astetta, mutta parina päivänä oli hyvin sumuista ja sakeaa lumipyryä ja ajoittain näkyvyys täysi 0. Se oli myös jännä, miten joinain päivinä sää muuttui täysin ihan minuuteissa. Sumuisimpaan aikaan siirryimme alemmille rinteille sumun alle laskemaan.

Välillä sumu ja pilvet olivat rinteiden keskellä, niin kannatti pysytellä niiden ylä- tai alapuolella.


Parina päivänä saimme ihastella kuvassa näkyvää vuorta sumussa. 
Majoituksemme tarjosi kaikki ruoat, aamupala ja illallinen paikan päällä ja lounaaksi saimme rinteeseen mukaan otettavat patongit. Kaikki illalliset alkoivat aina alkukeitolla tai salaatilla, jonka jälkeen pääruoksi oli aina jotain hyvin juustoisaa. Jälkiruoaksi saimme valita hedelmän, jugurttia tai juustoa. Illallinen alkoi klo 19.30, mutta kaikki kokoontuivat ruokasaliin jo hyvissä ajoin aperitiiville syömään itse tuomiaan juustoja ja sipsejä. Illallisen jälkeen ilta jatkui ruokasalissa hengailulla ja pelailulla. Tämä laskettelukurssi toimi myös hyvin ranskan kieli- kulttuurikurssina, sillä Eramus-vaihdon aikana ei turhan paljon tule ranskalaisten kanssa oltua.


Lounaspiknik

Olin kuvitellut, että varsinkin Alppien hiihtokeskuksien ravintoloissa hinnat olisivat huipussaan, mutta ainakin tuolla Domaine les Sybellisissa hinnat olivat samaa kuin muualla. 


Kokonaisuudessaan laskettelumatka oli tosi hyvä kokemus ja jos joku Poitiersiin vaihtoon tuleva lukee tätä, niin suosittelen ehdottomasti. Ilmoittauduin kurssille noin kuukausi ilmoittautumisen kiinnimenon jäälken ja hyvin pääsin mukaan. Tämä vahvistaa vielä enemmän käsitystäni siitä, miten epävirallisia hyvinkin virrallisilta vaikuttavat ilmoittautumiset ovat, sillä näin kävi myös ranskan kielikurssin ja liikuntakurssien kanssa alkusyksystä.



---

Tähän loppui melko intensiivinen kolmen viikon joululoma. Tänään illalla menemme viettämään iltaa yhden italialaisen asuntolaan ja vaihtamaan joululomakuulumisia.

Ensi viikolla alkaa kevätlukukauden kurssit ja monet syksyksi tulleet vaihtarit lähtevät jo kotiin.


Suositut tekstit