Joulu Ranskan maaseudulla


Vietimme joulun tyttöystäväni kanssa ranskalaisen kaverini perheen luona Saint-Florent-le-Vieil -kylän maaseudulla Luoteis-Ranskassa. Matkustimme 22.12. junalla Poitiersista Angersin kautta kylän läheiselle juna-asemalle, josta kaverini ja hänen puolisonsa hakivat meidät autollansa heidän maalaistaloonsa, jossa majoituimme. Angersissa vaihtessamme junaa ehdimme käydä pyörähtämässä myös Angersin joulumarkkinoilla.

Angersin joulumarkkinat
Joulumarkkinoiden vuoristorata puhalsi lopussa "lunta".
Angersin joulumarkkinnoille rakennettu luistelukenttä
Joulukuusipallokarurelli
Ensimmäisenä iltana meille esiteltiin Raclette-juusto. Sitä varten on Raclette-grilli, jossa Raclette-paloja grillataan pikkuisilla paistinpannuilla. Aina ennen lämmintä ruokaa on aperetiivi, jonka kanssa on jotain pientä syötävää. Aperetiivina oli myös mahdollista ottaa myös omenamehua tai limua.

Kaikki ruokailut alkoivat aperetiivilla. Leipien päällä oli tällä kertaa takapihan jänispateeta. 
Raclette-grilli ja juuston oma pikkupannu
Kaverini talo
Talon takapiha
Maaseutukylä näytti maaseudulta
Aatonaattona teimme päiväretken alle tunnin päässä sijaitsevaan Nantesiin, jossa kävimme muun muassa "koneiden saari" (l'île des machines) -taidepuistossa, jossa esiteltiin erilaisia laiterakennelmia. Esittelykierroksen vetäjä valitsi muutamia yleisöstä rakennelmien kyytiin ohjaamaan laitetta. Nantesissa kävimme tietenkin myös sen joulumarkkinoilla, jotka olivat mulle neljännet joulumarkkinat Ranskassa. Nantesin jälkeen palasimme kylälle syömään marokkolaiseen ravintolaan.


"Koneiden saaren" Elefantti

Elefantin kyydissä pääsi kiertämään saaren.


Churroja ja crêpsejä myydään useissa kojuissa kaikilla joulumarkkinoilla.
Myös ilmapallot näyttivät olevan osa joulumarkkinoita
Jouluaatto

Aattoaamuna katsoimme tv:stä muun muassa lähetyksen, jossa joulupukki lähti Rovaniemeltä. Muutenkin joulun aikaan näytti tulevan paljon Lappi-aiheisia ohjelmia.

Iltapäivällä leivoimme keksejä, joihin käytettiin kastanjajauhoja.

Kastanjakeksit maistuivat yllättävän paljon pipareilta. 
Jouluaattoiltana menimme kaverini vanhempien kotiin, jonne tulivat myös kaverini sisarukset lapsineen. Aattoateria alkoi klo 19 ja jatkui lähes kahteen asti yöllä sisältäen kahdeksan pientä ruokalajia. Ateria alkoi sohvalla istuen shampanjalla ja pienellä naposteltavalla, kuten juusto- ja leikkelepaloilla ja pähkinöillä. Jonkin ajan päästä siirryttiin pöydän ääreen ja ateria jatkui ostereilla.


Tämän jälkeen lautaset huuhdeltiin ja valkosipulietanat tuotiin pöytään.Etanoiden jälkeen vuorossa oli "la foie gras" eli hanhenmaksa, jota syötiin leikkaamalla hanhenmaksapasteijasta paloja joko limppumaisen makean, tai vaalean leipäviipaleen päälle. 

Tämän vaiheen jälkeen perheen 3-vuotias alkoi olla niin väsynyt, että päätettiin, että joulupukin on aika kulkea talon ohi. Kerrottiin, ettei joulupukki ehtinyt sisälle asti, koska hän on Suomessa. Lapsen ollessa yläkerrassa lahjat kuitenkin ilmestyivät kuusen alle. Joulupukki oli muistanut jokaista useilla lahjoilla ja mekin saimme lahjaksi ison kassillisen kylän ja sen lähialueen tuotteita, kuten hilloa, hunajaa, suklaata ja Bretagnen Guérande-alueen suolaa.


Lahjojenannon jälkeen ruokailu jatkui. Viidentenä ruokalajina vuorossa oli lämmin ruoka, joka oli  paistettuja perunalastuja, höyrystettyjä vihanneksia ja salvukukkoa sekä siihen sopivaa viiniä. Lämpimän ruoan jälkeen oli ensimmäisen jälkiruoan eli juustojen vuoro. Toisena jälkiruokana oli kahta kakkua, "bûche", joka on ranskalainen perinteinen jouluhalko. Tämän jälkeen kello alkoi olla jo lähempänä kahta yöllä, mutta hedelmäkori odotti vielä. Mandariinien ja litsien jälkeen sovimme mihin aikaan tulisimme joulupäivän brunssille ja sitten lähdimme nukkumaan kaverini kotiin.

Joulupäivä

Joulupäivänä ennen puoltapäivää menimme takaisin kaverini vanhemmille syömään brunssia. Tarjolla oli "viennoserie" eli erilaisia leipomotuotteita, kuten croissanteja, pan au chocolateja ja omenaviinereitä sekä patonkia juustolla ja leikkeleillä. Perheellä on tapana jakaa joululahjojenanto kahdelle päivälle, joten joulupäivänä lahjoja oli myös huomattava määrä.Brunssin ja lahjojenannon jälkeen ajoimme Loire-joen varrelle ja kävelimme joenvartta hetken. Ilma oli muuten tosi sumuista ja viileää koko vierailumme ajan, mutta tuon hetken paistoi aurinko.

Loire-joki

Seuraavana päivänä hengailimme kaverini luona heidän kolmen kissansa ja chinchillansa kanssa. Ajoimme vielä myös läheiseen Cholet-kylään kiertelemään. Illalla paistoimme galletteja eli suolaisia crêpsejä eli lettuja.

Zoom yöunilta heränneenä
Vaahtokarkki

Gallettejen paistamista
Pääsimme myös maistoimaan ranskalaista pullaa eli "kuninkaiden kakkua", jota syödään perinteisesti loppiaisena, mutta koska lähdimme jo joulun jälkeen, kaverini halusi esitellä meille tämän perinteen jo hieman aikaisemmin. Leivoinnaisen erikoistuutena on se, että sen sisälle on piilotettu pieni onnea tuova muoviyllätys. Yllätyksen omasta palastaan löytänyt saa pitää paketin mukana tulevaa pahvista kruunua. Työpaikoilla puolestaan yllätyksen löytäjän tulee tuoda seuraavana päivänä uusi kakku ja näin jatkuu niin pitkään kunnes kakut loppuvat kaupoista.

Puoliksi syöty kuninkaiden kakku, yllätys ja kruunu
Joulu sujui siis tosi mukavasti ja opimme paljon uutta Ranskasta ja ranskan kielestä. Tämä oli myös  koko vaihdon tähän astisesti pisin aika, kun puhuin ranskaa natiivien kanssa. Puolitoista vuotta sitten kesällä kävin tämän kaverini ja hänen perheensä luona kylässä ja tällä kertaa oli kiva huomata, miten paljon enemmmän ymmärsin heidän puheestaan kuin viime kerralla. Tässä on vielä yhteiskuva joulunviettäjistä.


---

Joulunvieton jälkeen palasimme muutamaksi päiväksi Poitiersiin lepäämään ja käymään Poitiersin joulumarkkinoiden maailmanpyörässä. Lauantai-iltana oli italialaisen synttärit sekä läksiäiset intialaiselle, joka lähti seuraavana päivänä takaisin Intiaan valmistelemaan omia keskikokoisia 1100 vieraan häitänsä.

Huomenna suuntaammekin Lissaboniin aloittamaan vuoden 2019.

Poitiers maailmanpyörästä


Suositut tekstit