Asettautuminen Poitiersiin

Keskusta-aluetta
Saapumispäivä Poitiersiin oli pitkä. Lento lähti Helsingistä kuudelta aamulla Tukholman kautta Pariisiin, jossa odottelin vielä kuutisen tuntia junaa. Junamatka kesti vähän yli kaksi tuntia, joten Poitiersiin saavuin väsyneenä kahdeksan aikaan illalla. Elokuun lopun ja syyskuun alun ajan Poitiersin juna-asemalla on yliopiston tuutoreiden pitämä vastaanottopiste, jota en tosin löytänyt heti saavuttuani. Jotta olisin päässyt asuntooni jo ensimmäisenä päivänäni, olisi pitänyt olla CROUSin toimistolla jo ennen klo 16, mikä ei onnistunut, kun en olisi lennolta ehtinyt aikaisempaan junaan. Tämän vuoksi olin varannut (ilmeisesti Poitiersin ainoasta) hostellista jaetun huoneen ensimmäiseksi yöksi. Hostelli sijaitsi vähän kauempana ja olin katsonut bussin, jolla pääsisin sinne, mutta kukaan vastaantulija ei tiennyt, mistä se bussi menee. Jostain syystä missään ei näkynyt yhden ainutta taksiakaan, joten lopulta päädyin kävelemään noin tunnin hostellille. Onneksi vielä tuolloin illallakin oli lämmintä ja aurinkoista. Poitiers on tosin hyvin mäkinen ja lähes olemattomilla ja soraisilla jalkakäytävillä matkalaukun raahaaminen ei ollut miellyttävintä puuhaa.


Ensimmäisenä kokonaisena päivänä lähdin juna-asemalle uudestaan etsimään tuutoreiden vastaanottopistettä ja tällä kertaa löysin sen ja myös sen bussin. Sain kassillisen esitteitä ja karttoja ja ohjeen mennä seuraavaksi yliopistolle kansainvälisten opiskelijoiden vastaanottoon. Yliopiston kansainvälisyystoimistolla oli jo muutamia vaihtareita eri pöydissä saamassa infoja tuutoreilta. Yksi tuutoreista oli ollut viime kevään vaihdossa Helsingin yliopistossa ja sen vuoksi hän halusi ottaa minut pöytäänsä. Se oli ihan hauska, kun hän kertoessaan vertaili esimerkiksi Poitiersin yliopistoruokailua Helsingin Unicafeisiin. Täällä yliopistoruoka on kuulema vähän kalliimpi, mutta hänen mukaansa täällä myös ateriaan kuuluu enemmän ruokaa kuin Helsingin Unicafeissa. HSL matkalippua hän piti edullisempana, koska Helsingissä on ratikat ja metro, mutta Poitersissa vain busseja. Iloisena yllätyksenä sain kuulla, että Poitiersin yliopistossa yliopistoliikunnan kurssit ovat ilmaisia Erasmus-opiskelijoille.


Torstaina mulla oli etukäteen sovittu tapaaminen CROUSin toimistolla, josta sain avaimen asuntooni. Sähköposteissa oltiin kuumoteltu, että toimistolla vaaditaan sitten sitä ja tätä paperia ja dokumenttia, mutta lopulta yhtäkään niistä ei kysytty. Virkailija otti esiin postissa lähettämäni vuokrasopimuksen, joka oli laitettu pahviseen käsinkirjoitettuun kansioon ja päälle liimattu vuokrasopimuksen mukana ollut passikuva. Istuin siinä kymmenisen minuuttia ja katsoin, kun virkailija otti erilaisia ruutuvihkoja, joihin kopioi nimeäni ja tietoja. Kotivakuutus pitää vielä hommata, mutta virkailijalle riitti tieto, että mulla on ensi viikolle sovittuna pankin kanssa aika, jolloin avaan pankkitilin ja ostan sieltä paikallisen kotivakuutuksen. Lopulta virkailija pyysi maksamaan syyskuun vuokran ja lisämaksun syyskuuta edeltävistä öistä. Sain myös lomakkeen, joka piti palauttaa seuraavana päivänä allekirjoitettuna, kun olin hyväksynyt asunnon kunnon. Toimistosta ei tullut kovin modernia kuvaa, joten yllätyin, kun pystyinkin maksamaan kortilla vuokran. Yhteensä 109 asunnon Michel Foucault -niminen asuntolani on noin 10 minuutin kävelyn päässä tuosta toimistosta, mikä on ihan kätevää, kun muun muassa vuokra täytyy käydä maksamassa siellä kuukausittain. Myös asuntolan pesulassa käytettävät pesupoletit ostetaan toimistolta.

Asuntolan sisäpiha
Yksiöni on hyvin yksinkertainen. Huoneeseen kuuluu sänkykehikko patjalla, pöytä, tuoli, kaappi ja pikkuinen keittiö ilman mitään varusteita ja vessa suihkulla. Netti on ollut nyt vähän ongelmallinen asia viimeiset päivät, sillä Suomi-liittymääni ei kuulu netin käyttö ulkomailla ja wifejä on ollut vähän heikosti saatavilla. Asuntolassani ei ole myöskään wifiä, mutta kaikissa huoneissa on ethernetillä saatava nettiyhteys. Ensimmäisenä päivänä omassa asunnossani lähdinkin vähän matkan päässä olevaan hypermarkettiin ostamaan tuota ethernet-johtoa ja tyynyä. Toivoin, että nettiasia olisi ratkennut johdolla, mutta senpä lisäksi tarvitsikin vielä tunnuksen ja salasanan, joten nettiyhteys jäi vielä saamatta. Seuraavana päivänä lähdin takaisin toimistolle palauttamaan asunnon kuntolappua, jonka jälkeen lopulta sain nettitunnuksenkin. Toimistolla oli asuntoasioihin keskittynyt tuutori, joka muun muassa auttoi ensimmäisenä iltana, kun en saanut pistorasioihin sähköä asunnossani.

Huoneeni
Tänään yritin käydä ostamassa paikallista sim-korttia, sillä netti myös puhelimessa olisi ihan kätevä. Liittymäkaupassa oli laite, johon piti rekisteröityä pankkikortilla, josta liittymämaksu menee automaattisesti kuukausittain. Homma kuitenkin tyssäsi siihen, kun laite ei hyväksynyt Visa Electroniani. Mutta ensi viikolla pankkitapaamisen jälkeen mulla ainakin pitäisi olla paikallinen pankkikortti, jonka luulisi käyvän puhelinliittymäänkin. Kävin tänään myös tutustumassa pesulaan, vaikkakin pesupoletteja saa ostaa vasta ensi viikosta alkaen. Onneksi kuitenkin kävin, sillä löysin sieltä yhden kassin, johon joku pois muuttanut oli jättänyt hyvässä kunnossa olevia keittiötarvikkeita. Sain siitä muun muassa pari ilmaista paistinpannua ja kattilaa.

Asuntolan takana kulkeva Le Clain -joki, joka kulkee lähes koko Viennen departamentin läpi
Seuraavaksi täytyy käydä omassa tiedekunnassa hakemassa ranskalainen opiskelijakortti ja tunnukset, mutta sen voi kuulema tehdä vasta ensi viikon lopulla, kun joku sitä hoitanut henkilö vaihtuu. Ensi viikolla ilmeisesti alkaa myös jonkinlainen orientaatioviikko. Eli nyt viikonlopun ajan vain hengailen ja käyn ostamassa peiton.

KotikatuSuositut tekstit