Kahden kaupungin joulumarkkinat ja ampumavälikohtaus

Viime viikko oli tenttiviikkojen välissä oleva omatoimen kertausviikko, joten luentoja ei ollut. Suurin osa mun kokeista oli jo edeltävällä viikolla, joten päätin käyttää yllätysloman hyödyksi ja mennä tyttöystäväni vaihtokaupunkiin Strasbourgiin katsomaan Euroopan vanhimpia joulumarkkinoita.

Strasbourgin joulumarkkinat ja musta tiistai

Saavuin junalla Strasbourgiin tiistaina illalla. Kävelimme keskustan yhden joulumarkkina-alueista ohi matkalla ravintolaan, jossa oli tyttöystäväni vaihtarikaverin synttärit. Ehdimme istua pöydässä hetken ennen kuin jotkut alkoivat saada viestejä kavereiltaan, että Strasbourgin keskustan joulumarkkina-alueella on epäilty ampuminen. Tarjoilija tuli vahvistamaan asian, ja että on saatu määräys laittaa ovet lukkoon ja kaikkia pyydetään jäämään sisälle, kunnes asiasta tiedetään enemmän. Olimme kaksikerroksisen ravintolan alakerrassa, jossa ei ollut kenttää juuri ollenkaan. Alakerran kaikki kolme isoa tv-ruutua laitettiin päälle, joten pystyimme seurata live-kuvaa tapahtumapaikalta ja nopeasti päivittyvää tietoa. Uskon, että tuo ravintola oli meille ehkä paras paikka olla sillä hetkellä, sillä olimme turvassa ja näimme noin sadan muun henkilön reaktiot tilanteeseen. Lähes kaikki seurueet jatkoivat rauhallisesti iltaansa, ja tunnelma tarttui myös meihin, vaikka tieto aluksi pelästyttikin.

Noin neljän tunnin päästä huomasimme, että monet alkoivat lähteä, joten ajattelimme, että nyt on annettu joku yleinen lupa siihen. Ovella tarjoilija kysyi, mihin suuntaan lähdemme. Vastasimme, että pois päin keskustasta, ja tarjoilija avasi meille oven. Kaduilla ei liikkunut juuri ketään, kun kaikki julkinen liikenne oli pysäytetty ja kaupunkiin tulevat tiet olivat myös suljettuja. Tullessamme tyttöystäväni asuntolaan ihmettelimme, että olimme saaneet lähteä niin aikasin, sillä luimme uutisista, että monet keskustan ravintolat olivat päästäneet ihmiset ulos vasta monta tuntia myöhemmin.

Seuraavat kaksi päivää joulumarkkinat oli suljettu ja ampujaa etsittiin 700 poliisin ja sotilaan voimin. Kävimme molempina päivinä kuitenkin kiertelemässä vähän muissa paikoissa, sillä ajattelimme, että olisi hyvä poistua asunnosta ja nähdä muita. Ensimmäinen päivä oli kaduilla hyvin hiljainen, mutta jo toisena kaupunki alkoi aktivoitua uudestaan. Olin ostanut paluujunalipun perjantaiksi, jolloin markkinat aukesivat uudestaan. Ranskan Sncf- ja Ouigo-junissa on kätevä ja hyvin toimiva lippujen vaihtomahdollisuus, varsinkin jos on ostanut nuorisokortin. Päätin siis käyttää tätä hyödyksi ja jäinkin vielä yhdeksi päiväksi, joten lopulta näin myös auki olevat joulumarkkinat.

Aikaisemmin Strasbourgin keskusta-alueelle oli autoilla pääsy kielletty ja keskustan "porteilla" tutkittiin nopeasti laukut katsomalla taskulampulla niiden sisälle. Tapahtuneen jälkeen turvatoimia lisättiin, minkä jälkeen ratikat eivät enää pysähtyneet keskustan pysäkeille, vaan ajoivat vain läpi ja laukkujen lisäksi piti avata myös takki.

Kun kuljimme kiinni olevien torikojujen luona näimme siellä täällä kukka-asetelmia, kynttilöitä ja lippuja puolitangossa. Aluksi tuli olo, ettei markkina-alueella olisi oikein sopivaa valokuvata heti ikävän tapahtuman jälkeen. Kapunki kuitenkin näytti elpyvän nopeasti ja turistit palasivat kaduille jo toisena päivänä ja olinhan mäkin tullut kaupunkiin juuri joulumarkkinoiden vuoksi. Tässä siis kuitenkin muutamia valokuvia markkinoilta.

Suomi-koju Strasbourgin joulumarkkinoilla
Suomi on tänä vuonna Strasbourgin joulumarkkinoiden maakutsuvieras, joten yhdellä aukiolla oli muutama Suomi-koju, joissa myytiin muun muassa glögiä, suklaata, lakuja ja mustikka- ja lakkalikööreitä. Yhdessä kojussa myös näytettiin miten lohta loimutetaan. Menemme viettämään joulua ranskalaisen kaverini perheen luokse, joten saimme ostettua glögiä ja suklaata lahjaksi heille.


Lohen loimutusta
Strasbourgin joulumarkkinat eivät ole vain yhdessä kohtaa, vaan erikokoisia mökkikojuryhmittymiä on kaupungin keskustassa useilla aukioilla.

"Alsacelaisten makujen tori"

Vin chaud, kuumaa viiniä ja mehujaTalojen parvekkeilla, seinissä ja ravintoloiden terasseilla näkyi myös paljon erilaisia joulukoristeasetelmia.Ranskalaiset monijuustokuorrutteiset patongit pääsivät edustamaan myös joulumarkkinoilla.

Ranskassa on viime kuukausina ollut paljon maan hallintoa vastaan olevia mielenosoituksia. Varsinkin Pariisissa "Gilets jaunes", "keltaliivit" ovat järjestäneet useita rauhallisia, mutta myös väkivaltaisemmiksi menneitä mielenosoituksia. Poitiersissa keltaliivien mielenosoitus on toistaiseksi näkynyt vain siinä, että jotkut bussit ovat olleet myöhässä tiesulkujen vuoksi. Myös lukiolaiset ovat osoittaneet mieltä useissa eri kaupungeissa yliopistouudistuksen vuoksi, jonka tarkoitus on nostaa opiskelumaksuja. Tämä näkyi Poitiersissa siten, että pari kertaa yliopiston pääovi on ollut tukittu ja luennot peruttu.

Joulumarkkinat Poitiersissa

Ilmeisesti Ranskan jokaisessa kaupungissa on jonkinlaiset joulumarkkinat, joten niin on myös Poitiersissa. Kaupungintalon aukiolle on pystytetty pieniä mökkikojuja lähes kymmenen. Niiden keskellä on 45 metrin korkuinen maailmanpyörä, jonka kyytiin pääsee kolmella eurolla. Aukiolla on myös karuselli, ketjukaruselli ja hattarakoju.

Vielä ei ole ihan liian kylmä terassilla istuskeluun.

----

Seuraavaan postaukseen ajattelin kirjottaa enemmän joulusuunnitelmista ja loppukokeista.

Suositut tekstit