Opiskelu syyslukukaudella ja loppukokeet

Tuntuu, että syksy on mennyt kurssien osalta melko nopesti, kun kurssi-ilmoittautumisissa ja sopivien kurssien löytämisessä kesti muutama viikko ennen kuin pääsi vauhtiin. Ensi viikolla, heti joulukuun alussa, mulla onkin jo kahden kurssin loppukokeet.

Pariesitelmät

Syyslukukaudella mulla on ollut yhteensä neljä kurssia, joista kolme antropologian kursseja (yksi kandin jokaisen vuosikurssin kanssa) ja yksi kielitieteen kurssi. Kaikki kurssit on jaettu yleiseen luentoon ja pienemmän ryhmän osallistavampaan tuntiin, jolloin osalla kursseista pidetään pariesitelmiä artikkeleista. Jotkut vaihtarit tekevät vain yleisiä luentoja, eivätkä ollenkaan noita esitelmä- tai pienryhmätunteja, mutta mulla on ollut molempia.

Viime viikolla tein kahdelle kurssille pariesitelmät ja näin jälkikäteen on helppo sanoa, että lopulta se oli kuitenkin ihan kiva, sillä kontakteja paikallisiin ei Erasmus-vaihtareilla tunnu olevan ihan liikaa. Parinkymmenen minuutin suullinen esitelmä oli myös ihan hyvää harjoitusta. Ensimmäinen esitelmä oli ensimmäisen vuoden kurssille, jossa yleinen tapa on ollut lukea suoraan paperista, joten hirveästi paineita ei ollut siihen. Meillä oli mun ryhmän kanssa yksi tapaaminen ennen esitelmää, jolloin mun pari ei ollut lukenut ollenkaan meidän tekstiä. Toisen vuoden kurssille tehty pariesitelmä olikin toinen ääripää parityöskentelystä ensimmäiseen verrattuna, sillä aloimme lukea ja suunnitella yhdessä esitystä jo hyvissä ajoin. Esitelmän alkaessa opettaja laittoi sekuntikellon päälle ja palautteessa kertoi ensimmäiseksi kauanko esitys kesti. Ohje oli 40 minuuttia, mutta yhdenkään ryhmän esitys ei taitanut olla niin pitkä.

Edellisissä postauksissa on ollut kuvia keskustan yliopistorakennuksista, tässä muutaman kilometrin päässä keskustasta olevan Kampuksen "Lettres et langues" -tiedekunta.


Koepäivät

Yliopiston kalenterissa on ollut näkyvissä kaksi koeviikkoa: toinen juuri ennen joululomaa ja toinen heti loman jälkeen tammikuussa. Ennen joulukuun koeviikkoa on yhden viikon omatoiminen kertausviikko, jonka aikana ei ole luentoja. Jostain syystä kuitenkin usean kurssin loppukoe onkin jo ensi viikolla juuri ennen kertausviikkoa, joten tuo kertausviikko muuttuu mukavasti hieman rennommaksi.

Varsinkin vaihtareita loppukokeiden päivämäärät on kiinnostanut jo pitkään, että voisi alkaa suunnittelemaan joulunviettoa. Kokeiden päivämäärät ovat olleet yksi mysteeri, sillä ne kuulema annetaan jostain johdosta, minkä vuoksi opettajatkaan eivät ole osanneet kertoa niitä kovinkaan aikaisessa vaiheessa. Viime viikkoina on annettu erilaisia koepäivämääriä, jotka sitten ovat hetken päästä muuttuneet. Yhdellä kurssillani sanottiin, että loppukoe olisi vasta tammikuussa, mutta nyt se on siirtynyt jo joulukuun ensimmäiselle viikolle. Epäselvyyttä on tuonut myös se, että osassa kursseista yleisen luennon ja pienryhmätunnin kokeet ovat yhdistetty, mutta osassa ne ovat eri päivinä.

Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että ensi viikolla mulla on kaksi koetta, sitä seuraavalla kertausviikolla on kielitieteen koe ja kertausviikon jälkeen vielä yksi koe juuri ennen joululomaa. Ihan kiva siis, että lopulta kävikin niin, että kaikki mun kokeet on jo joulukussa ja vieläpä vähän hajautettuna pitkin kuuta.

Kampuksella olevat tiedekunnat ovat jakautuneet tällaisen puistoalueen molemmille puolille.
Kurssien arvosanojen muodostuminen

Kielitieteen johdantokurssilla oli ennen syylomaa "contrôle continu" -koe, eli jonkulainen seuranta- tai välikoe, joka lasketaan mukaan kurssisuoritukseen yhdessä loppukokeen kanssa. Niiden kurssien, joissa on pidetty pariesitelmät, arvosanat muodostuvat puolestaan siten, että kurssin arvosanasta 25 %  on esitelmä, 25 % esitelmästä kirjoitettava tiivistelmä ja toinen puoli on sitten loppukoe. Työmäärän jakautuminen useaan eri vaiheeseen ja moneen eri tyyppiseen tehtävään vaikuttaa ihan mukavalta systeemiltä. Suomessa olen tottunut usean tunnin kestäviin tentteihin, mutta täällä loppukoe kestää kaikilla kursseillani vain yhden tunnin, jonka aikana kirjoitetaan useampi lyhyt vastausteksti.

Kielitieteen kahden tunnin välikokeen perusteella pidän yhtä tuntia tosi lyhyenä aikana, sillä kahdessakin tunnissa hyvä kun ehdin kaikkiin kysymyksiin muodostaa edes muutaman rivin vastauksen ranskaksi. Näytti siltä, että ranskalaiset opiskelijat kirjoittivat usean sivun vastauksia, mutta silti mäkin pääsin kokeesta hyvin läpi, joten uskon vaihtareiden koearvosteluiden olevan hyvin paljon rennompia. Täytyy siis muistaa kokeissa kirjottaa isolla sivun kulmaan "Erasmus". Perinteisen sanakirjan mukaan ottaminen oli hyvä idea, sillä se saa olla kaikissa kokeissa vaihtareilla mukana.

Mullehan tietty kurssien arvosanoilla ei ole sinänsä merkitystä, kun ymmärtääkseni vaihdossa suoritetut kurssit muuttuvat vain "hyväksytyiksi" Helsingin yliopiston rekisteriin vietäessä. Ranskalaisille kurssien arvosanoilla on kuulema iso merkitys, ja mitä ollaan meidän italialaisporukassa puhuttu, niin myös heillä katsotaan kurssien arvosanoja tarkasti. Italialaiset tuntuu stressaavan kokeita enemmän myös siksi, että he eivät kuulema koskaan ole tehneet kirjallista koevastausta Italissa, kun aina on ollut suullinen koe. Aloin juuri miettiä, että tuntuu, että olen oppinut italialaisesta kulttuurista ja koulusysteemistä varmaan melkein yhtä paljon kuin ranskalaisesta.

Nyt jo pikkihiljaa helpottava yleinen ymmärtämättömyys kurssien sisällön ja toimintatapojen suhteen varmasti myös vaikuttaa siihen, että syksy tuntuu menneen nopeasti. Nyt tässä loppusyksystä luennoitsijoiden puheen ymmärtäminen on hieman helpottanut, vaikka vieläkin menee hyvin paljon asioita ohi. Varsinkin niillä kursseilla, joissa ei käytetä mitään diaesitystä. Mutta tällä hetkellä ainakin olen ihan tyytyväinen päätökseen olla koko lukuvuosi vaihdossa, sillä syksy on mennyt hyvin pitkälti byrokratiassa ja kieleen ja uusin käytäntöihin tottumisessa.


Kampuksella on myös muutama opiskelija-asuntola, esim. kuvassa näkyvä Rabelais-niminen asuntola. 

----

Tämä viikonloppu meneekin aikalailla kursseja kertaillessa. Yhden kurssin muistiinpanot sain ranskalaiselta opiskelijalta, niin ainakin siinä tiedän varmasti, mitä kaikkea kurssilla on puhuttu.
Suositut tekstit