Vihdoinkin kurssi-ilmoittautuminen

Humaines et Arts -tiedekunnan aula
Olen käynyt kursseilla jo vähän yli kuukauden, mutta virallisesti sain ilmoittauduttua niihin vasta nyt. Vaihtareiden kurssi-ilmoittautumisen ajankohdasta oli liikkunut hyvin paljon erilaista tietoa ja viimeinen päivämäärä sen tekemiselle oli koko ajan pidentynyt. Sähköpostiin oli tullut erilaisia lomakkeita, joihin omat kurssit piti merkitä. Suoritan syksyllä kolme kurssia Humaines et Arts -tiedekunnassa, jonka vaihtari virallisesti olen, ja yhden kurssin Lettres et Langues -tiedekunnassa. Kurssi-ilmoittautuminen piti käydä siis tekemässä paikan päällä molemmissa. Vaihtokoordinaattorin täällä allekirjoitettua kurssi-ilmoittautuminen, se pitää lisätä Helsingin yliopistolle omaan Mobility Portail Online -profiiliin. Allekirjoituksen kanssa meinasikin tulla ongelma.

Tiedekuntani Humaines et Artsin vaihtokoordinaattori on jännä tyyppi, joka on välillä hyvin virallinen ja tuima, mutta hetken päästä vitsailee kaverillisesti. Vietin yli tunnin hänen toimistossaan ensin selvittäen kursseja ja lopuksi keskustellen siitä, miten elämä on sujunut Poitiersissa. Hän tykkää kertoa, että on juuri aloittanut vaihtokoordinaattorin tehtävässä ja kaikki on hänelle vielä uutta. Poitiersin yliopistossa on ollut paljon uudistuksia täksi vuodeksi. Esimerkiksi antropologiaa ei ilmeisesti aikaisemmin ollut ollenkaan tarjolla.

Ensimmäiseksi ongelmaksi kurssien kanssa tuli se, että vaihtokoordinaattori vertasi Suomessa tekemääni kurssisuunnitelmaa suurennuslasin tarkkuudella täällä tehtyihin kurssivalintoihin, sillä niiden pitäisi hänen mukaansa täsmätä täysin. Tein kurssisuunnitelman jo hakuvaiheessa viime keväänä Suomessa, johon katsoin kurssit Poitiersin sen hetkisten nettisivuilla olevien kurssien mukaan. Tänä syksynä kuitenkin moni kursseista on muuttunut. Tämän vuoksi myös ne kurssit, joita nyt todellisuudessa teen ovat hieman eri kuin ne, mitä olin Learning Agreementiin kirjoittanut. Selitin, että nämä uudetkin kurssit sopivat hyvin tutkintooni. Kurssien muutosta varten multa kuitenkin puuttui "lomake B". Täyttämäni kurssi-ilmoittautuminen oli kuulema vain vaihtokoordinaattorin omaan käyttöön ja mulla olisi pitänyt olla virallinen Erasmus-lomake B. Koordinaattori päivitteli itse, että "eikö olekin tyhmä sääntö tälläinenkin, en itsekään pysy mukana näissä papereissa." Sanoin, etten tiedä, mikä on lomake B, jolloin hän kaivoi kansiostaan sellaisen. Hän kertoi, että hän antaa kaikille omille lähteville vaihtareilleen sellaisen, joka pitää allekirjoituttaa hänellä heti, kun tulee kurssimuutos vaihtokohteessa, ja munkin olisi sellainen pitänyt saada Helsingistä. Sanoin, että Helsinki haluaisi Poitiersin allekirjoituksen vain kurssi-ilmoittautumispaperiin, jonka olin juuri täyttänyt. Vaihtokoordinaattori yllättyi tästä tosi paljon ja sanoi hänen paperinsa olevan hyvin henkilökohtainen asia ja että tämä on ensimmäinen kerta, kun joku tarvitsee hänen kurssi-ilmoittautumispaperistaan kopion hänen allekirjoituksellaan, eikä lomaketta B. Lopulta hän kuitenkin suostui ottamaan kopion, mutta kuulema vain koska halusi olla mukava. Toivon, etten itse ole ymmärtänyt jotain väärin ja tuo kyseinen kurssi-ilmoittautuminen on juuri se, joka pitää Mobility Portail Onlineen lisätä.

Allekirjoituksen jälkeen olin jo lähdössä pois, kun tuli uusi ongelma. Vaihtokoordinaattori alkoi laskea kurssieni opintopisteitä ja totesi niitä olevan liian vähän. Kerroin, että Helsingin ohjeissa sanotaan, että vaihtareiden täytyy suorittaa vähintään 5 opintopistettä/kuukausi, joten ensimmäisen lukukauden kurssini täyttävät sen hyvin. Vaihtokoordinaattori sanoi, ettei kyllä missään muussa maassa ole sellaista sääntöä ja hänellä ei ole tietoa siitä. Etsin siinä nopeasti Helsingin yliopiston nettisivuilta englanniksi maininnan tuosta opintopistemäärästä ja näytin sen puhelimestani vaihtokoordinaattorille, joka totesi sitten, että on outoa, mutta luottaa muhun. Hän pyysi voisin vielä lähettää hänelle linkin kyseiselle sivulle, että hänellä on jokin todiste asiasta.

Lopulta kurssit oli kunnossa ja lomake B ilmeisesti unohdettiin. Lopuksi koordinaattori alkoi kyselemään olenko tutustunut ranskalaisiin ja olenko päässyt mukaan yliopistoliikuntaan yms. Kerroin tanssiprojektista ja hän pyysi muistuttamaan siitä vielä, että hän tulee katsomaan. Jossain vaiheessa puheeksi tuli, miten Suomessa on tapana tervehtiä. Hän innostui muun muassa siitä, ettei Suomessa, ainakaan kovinkaan usein, ole tapana teititellä opettajia ja opiskelijoita. Tämän kuultuaan hän halusi, että myös me alamme sinuttelemaan vaihtokoordinaattorin kanssa toisiamme.

Pankkikortti ja puhelinliittymä

Vihdoin kuukauden odottamisen jälkeen sain myös paikallisen pankkikortin. Tilin avaamisesta taisin kertoa jo toisessa postauksessa. Se onnistui helposti ja nopeasti, mutta pankkikortin saamisessa kesti. Yleensä pankkikortti pitää hakea paikan päältä pankista ja ehdinkin käydä muutamien vaihtareiden seurana hakemassa heidän korttejaan. Olin saanut jo koodin korttiini ja viestin, että se on valmis. Se ei kuitenkaan ollut valmis, ja aina sanottiin virkailijasta riippuen, että "huomenna se on täällä" tai "ensi viikolla". Kolmannella kerralla soitin pankkiin ennen sinne menemistä ja virkailija ilmoitti sen olevan siellä. Kun sitten menin paikan päälle, huomattiin, että se oli lähetetty tehtaalta eri konttoriin ja sanottiin, että toiselta konttorilta se lähetettäisiin heille, josta voisin sen hakea. Seuraavalla kerralla sain kuulla, että se on hävinnyt ja että se toimitetaan uudestaan. Valmistauduin jo henkisesti saamaan sen ehkä jouluna. Noin viikon sisään katoamisesta yllättäen se oltiinkin lähetetty suoraan postilaatikkooni, eikä enää tarvinnutkaan mennä paikan päälle. Lopulta siis sainkin pankkikortin, jolla menin ostamaan ranskalaisen sim-kortin (Suomi Visa Electronini ei jostain syystä tominut liittymäkaupassa).

Liittymän osto onnistui parissa minuutissa ja sen pitäisi olla ilman sitoutumista, eli sen voi lopettaa milloin tahansa. Monet liittymät ja mitkä vain sopimukset ovat täällä usein vähintään vuodeksi tai jopa kahdeksi.

----

Huomenna on kaupungintalon vastaanotto kaikille Poitiersin kansainvälisille opiskelijoille. Ohjelmassa on yhteiskuvan ottaminen, kunnanjohtaja Alain Claeysin puhe, buffet paikallisilla tuotteilla ja musiikkia.

Suositut tekstit