Esiintyminen Les Expressif -festivaalin avajaisissa

Kuva: Poitiers Jeunes
Les Expressifs -festivaali on Poitiersissa joka vuosi järjestettävä katutaidefestivaali, jossa on muutaman päivän aikana erilaisia musiikki-, tanssi, teatteri- tai mitä vain -esityksiä, joita on helppo esittää katutilassa. Avajaisspektaakkelin toteuttaa joka vuosi eri ryhmä tai yhdistys. Tänä vuonna Compagnie Arlette Moreau oli vastuussa tästä. Näin yliopiston ilmoitustaululla ilmoituksen, että kyseinen ryhmä etsii tanssitaustaisia vapaaehtoisia mukaan osallistavaan avajaisspekstaakkeliin, joka oli jo viikon päästä siitä, kun ilmoittauduin mukaan. En ollut aikaisemmin siis kuullut mitään tuosta festivaalista tai ryhmästä ja ilmoituksestakaan en ihan ymmärtänyt, mikä juttu oli kyseessä, mutta ajattelin, että se voisi olla kiva. Ilmoittautumisaikaa oli tuolloin jäljellä pari päivää, joten päätin lähteä mukaan.

20 minuuttinen avajaisteos koostui kolmesta päähenkilöstä, jotka olivat ammattinäyttelijöitä ja -tanssijoita ja 12 vapaaehtoisesta. Kahden harjoituspäivän aikana teimme erilaisia tanssi- ja teatteriharjoituksia ja opettelimme pienet koregrafiat ja esityksen alusta loppuun.

Harjoituspäivä
Kuva: Cie Arlette Moreau
Tänä vuonna festivaalin teema oli "Frontières", rajat.  Teos oli kuvaus rajanylityksestä, jossa me vapaaehtoiset olimme rajavartijoita ja päähenkilöt rajanylittäjiä. Avajaisspektaakkeli esitettiin kaupungintalon aukiolla, johon oli kokoontunut paljon ihmisiä katsomaan esitystä. Mitään esityslavaa ei ollut, vaan esitys aloitettiin katsojien seassa, jonka jälkeen meille rajattiin rinki yleisön keskelle. Olin ajatellut, että esityksessä olisi ollut enemmän tanssia, mutta suurimmaksi osaksi se oli kaikkea muuta. Pienen tanssiosuuden lisäksi hölkkäsimme ihmisten ympärillä, seisoimme rivinä, leikkasimme lankaa, lauloimme ja lopulta vedimme köysillä muovisista nojatuoleista muodostetun rajan auki. Esitys herätti monissa katsojissa voimakkaita tunteita, sillä lopussa yleisö huusi, "avatkaa raja!" ja osa yleisössä itki. Esityksen jälkeen aukiololla alkoi mielenosoitus Poitiersissa suljetun alaikäisten turvapaikanhakijoiden tilan sulkemisen vuoksi.

Projekti tuli ja meni nopeasti ja se oli ihan mielenkiintoinen kokemus päästä mukaan. Tässä on tapahtuman valokuvaajien näkemyksiä esityksestä.

Esityksen introssa hölkkäsimme yleisön seassa ja parin henkilön tehtävä oli täytättää yleisöllä "maahantulolomakkeita".
Kuva: Fred Pihery
Rajavartijoiden muodostama raja, jota päähenkilöt yrittävät ylittää.
Kuva: Fred Pihery
Kuva: Fred Pihery

Yleisö rajan takana heittää päähenkilöille lankoja, jotka rajavartijat leikkaavat poikki.
Kuva: Fred PiheryKuva: Fred Pihery
Kuva: Fred Pihery
Tanssin jälkeen kaikki ovat kavereita.
Kuva: Fred Pihery
Kuva: Fred Pihery
Yleisö rajavartijoiden takana seisoo muovisten nojautuolien päällä, jotka lopulta vedettiin sivuun ja kaikki pääsivät rajan yli. Kuva: vaihtariporukkamme italialainen Samantha
Festivaalin mainosjuliste. Päähenkilöt ja ne muoviset nojatuolit.
Kuva: Poitiers Jeunes


Suositut tekstit