Alkubyrokratia yliopistolla


Syyskuun ensimmäisen viikon tavoite oli saada tiedekunnan Erasmus-vastaavalta paikallinen opiskelijakortti ja ilmoittautua kursseille, jotka alkavat maanantaina 10.9. Pari kertaa pääsin käymään vaihtovastaavan luona ennen kuin saimme asiat järjestykseen, sillä ensimmäisellä kerralla hänen tietokoneensa ei toiminut, joten kuulema mitään ei voinut tehdä. Hän kuitenkin silloin katsoi paperilla olevia tietojani ja ihmetteli, että eihän hakuvaiheessa tekemäni kurssisuunnitelmani ole edes hyväksyttävä, kun siitä puuttuu oman yliopiston allekirjoitus ja opettajan nimi. Tämän vuoksi aluksi hän halusi, että soittaisin Helsingin yliopistolle ja varmistaisin, että kurssit on vahvistettu. Kurssisuunnitelmassa oli Helsingin yliopiston liikkuvuuspalveluiden leima, jossa oli kyllä vastaavan nimikin, mutta täällä vaihtovastaava ei selkeästikään tunnistanut sitä nimeksi. Hetken jouduin selittämään, että ihan hyväksytty paperi on, ja lopuksi hän ei enää puhunut soittamisesta mitään eli ilmeisesti se asia selvisi. Hän vain totesi, että ainakin olen listalla, kun aikaisemmin hänen luonaan käyneen vaihtarin tietoja ei ollut edes löytynyt.

La galette
Sain siis opiskelijakortin ja tunnukset nettivisuille, joilla pääsen näkemään eri aineiden lukujärjestykset ja valitsemaan kurssit. Itse kurssi-ilmoittautuminen ei tosin tapahdu netissä, vaan kirjoitan kurssit paperille, joihin haluan ilmoittautua, ja paperin vien vaihtovastaavalle takaisin. Aion tehdä kursseja sekä Humaines et arts -tiedekunnassa että kielten tiedekunnassa. Kaikki kurssit rakentuvat parin tai jopa muutaman tunnin luento-osuudesta, mutta sen lisäksi on vielä eri päivänä pari tuntia ryhmätyöskentelyä. Lukujärjestyksen rakentamisessa on siis mennyt aika kauan aikaa, kun olen yrittänyt etsiä sopivia kursseja ja saada niitä sopimaan yhteen aikataulullisesti.


Syyskuun ensimmäisellä viikolla on ollut myös eri aineiden alkuinfotapaamisia jokaiselle vuosikurssille erikseen. Vaihtarit voivat ottaa kursseja miltä tahansa vuosikurssilta, joten tämän viikon ajan olen kulkenut eri aineiden ja vuosikurssien infotilaisuuksien välillä. Poitiersin yliopisto on jakautunut kahteen eri kampusalueeseen, joista toinen on ihan keskustassa ja toinen reilu viiden kilometrin päässä keskustasta. Michel Fouacault -asuntolanti sijaitsee kätevästi niiden välillä eli vähän keskusta-alueen ulkopuolella. Keskustakampukselle pääsen kävellen noin vartissa, mutta kauemmalle menee noin 40 minuuttia eli varmaan pyörä tai bussikortti täytyy hankkia. Kurssit, joita olen ajatellut ottaa, ovat eri kampuksilla, mikä on sekin hankaloittanut vähän lukujärjestyksen kokoamista.

La Notre-Dame -kirkko
Pankkitilin avaaminen onnistui yllättävän helposti. Poitiersin yliopiston vaihtokoordinaattori oli antanut jo pankin opiskelijatarjouksista tiedot etukäteen tutustuttavaksi ja hänen kauttaan pystyi myös varata tapaamisajan pankkiin. Tapaamisessamme odotti valmiina kotivakuutus ja pankkitili -sopimus allekirjoitettavaksi. Nyt vain odottelen, että pankista lähetetään postissa vielä tunnusluvut, ja sen jälkeen voin käydä hakemassa fyysisen pankkikortin pankista paikan päältä. Pankkikortin saamisen jälkeen voinkin ostaa puhelinliittymän. Mutta niin sanotuista opiskelun kannalta pakollisista alkujärjestelyistä enää puuttuu vain kurssi-ilmoittautuminen.

560 m pitkä metsäpolku asuntolan takana
Ensimmäiset puolitoista viikkoa täällä olivat melko yksinäiset, sillä saavuin ilmeisesti ensimmäisten joukossa. Poitiers on yliopistokaupunki, jossa harva ranskalainenkaan opiskelija on alun perin Poitiersista ja yliopiston 27 000 opiskelijasta yli 4000 on kansainvälisiä. Pari viikkoa sitten kaduilla olikin tosi paljon hiljaisempaa, mutta nyt alkaa olla erilaisia tapahtumia siellä täällä ja vaihtareita ja muita opiskelijoita on löytynyt ja ryhmäytyminen on alkanut tämän viikonlopun aikana nopeasti. Eli vaikka ihan alku oli yksinäinen, niin toisaalta oli ihan kiva, että sen ajan ehdin asettua asuntoon ja hoitaa suuren osan alkubyrokratiasta rauhassa ja nyt voin keskittyä kurssien tutkimiseen ja muihin tutustumiseen.

Joku vanha rakennus keskustassa
Suositut tekstit