Käytännön järjestelyt ennen lähtöä

Omalla kohdallani merkittävimpiä käytännön järjestelyitä ennen lähtöä on ollut asunnon saaminen Ranskassa, Suomi-asunnon jälleenvuokraaminen vaihdon ajaksi ja erilaisten todistuksien etsiminen ja tilaaminen sekä matkavakuutuksen hoitaminen.

Asunto Poitiersissa

Jännitin asunnon löytämistä jonkin verran, sillä olin kuullut, että monilla on ollut hankaluuksia sen suhteen. Ajattelin, että olisi kätevää, jos saisi huoneen jostain yliopistoasuntolasta, joita Poitiersin kokoisessakin kaupungissa on muutamia. Asuntolat ovat CROUSin eli ranskalaisen opiskelija-asuntosäätiön, joten hakemus ja sopimus niihin tehdään suoraan CROUSin kanssa. Poitiersin yliopiston nettisivut ovat onneksi suhteellisen selkeät ja informatiiviset ja sieltä löysinkin lomakkeen, jolla kyseisestä asuntosäätiöstä voi hakea paikkaa Poitiersin asuntoloista. Yksinkertaisimmissa huoneissa oli kuvauksen perusteella vain yksi sänky jaetulla kylppärillä ja keittiöllä. Isoimmat huoneistomahdollisuudet puoleestaan olivat kaksioita.

Olin kuullut vinkin, että heti, kun omalta yliopistolta on tullut hyväksyminen, kannattaa heti hakea asuntoa, sillä varsinkin asuntolapaikkoja on melko vähän. Tämä mielessä kävin heti hyväksymisen jälkeen, maaliskuun lopulla, täyttämässä Poitiersin nettisivuilla yksinkertaisen lomakkeen, jossa piti laittaa vain rasti ruutun, jos tarvitsi apua asunnon etsimisessä. Ja rasti toiseen ruutun, kuinka paljon vuokraa pystyisi maksamaan. Valitsin ensisijaisesti yksiön omalla kylppärillä ja vessalla, joka maksaisi 345 €/kk. Vastaus luvattiin heinäkuun aikana. Tein asuntohakemuksen siis jo ennen kuin olin tullut hyväksytyksi Poitiersiin, joten jäin tietysti jännittämään, että mitä, jos en tulekaan valituksi Poitiersin puolesta. Ilmeisesti kuitenkin lähes aina omasta yliopistosta hyväksymisen jälkeen voi pitää varmana, että myös kohdeyliopisto hyväksyy. (Omalla kohdallanikin hakemus kohdeyliopistoon tuntui olevan enemmän vain opintosuunnitelman lähettäminen, sillä he eivät pyytäneet mitään motivaatiokirjettä tai muuta vastaavaa.)

Heinäkuun alkupuolella sain jo sähköpostia CROUSilta, että minulle tarjotaan hakemaani yksiötä. Samassa viestissä oli myös linkki, jossa maksoin 191 € varausmaksun. Varausmaksun jälkeen sain sähköpostiini 13 sivun vuokrasopimuksen ja osoitteen, johon se tulisi postissa lähettää parin viikon sisään täytettynä. Heinäkuun aikana myös Poitiersin yliopiston kansainvälisyysvastaavalta tuli paljon infokirjeitä ja ohjeita muun muassa tuon vuokrasopimuksen täyttöön. Yksi vuokrasopimukseen tarvittava liite oli Visale, jonka saadakseen piti kirjautua johonkin opiskelijaportaaliin ja täyttää hakemus. Poitiersin kansainvälisyysvastaavalta tuli 24-sivuinen ohje Visale-hakemuksen täyttämistä varten. Ohjeet tulivat kyllä tarpeeseen, ja totesinkin, että tästä alkaa ranskalaiseen byrokratiaan tutustuminen. Ymmärtääkseni tuo Visale on jonkinlainen oikeus siihen, että Ranskan valtio takaa vuokranmaksun ja saadakseen avaimet asuntoon, täytyy tuo Visale olla mukana.

Asuntolaan täytyy hommata myös kotivakuutus, mutta siitäkin tuli kansainvälisyysvastaavalta viesti, että heillä on sopimus paikallisen pankin kanssa. Hänen kauttaan pystyi sopia pankin kanssa tapaamisen, jolloin avataan tili, jonka jälkeen voi saada kotivakuutuksen. Varmaan olisi voinut löytää halvemmankin pankin, mutta tuossa vaiheessa en jaksanut yhtään alkaa tutkia ranskalaisten pankkien sopimuksia vaihtareille, vaan ajattelin, että olen kuitenkin vain 9 kuukautta ja otin tarjouksen vastaan.

Tarvittavat todistukset ja dokumentit

Poitiersin nettisivuilla oli listattuna todistukset ja muita dokumentteja, joita tulisi olla mukana. Kansainvälisyysvastaavalta tuli toinen lista, joita paikallinen pankki tarvitsee. Näiden listojen kanssa sitten aloin etsimään ja tilaamaan muun muassa virkatodistuksen ranskaksi käännettynä maistraatista. Se edustaa Ranskassa kuulema useasti tarvittavaa syntymätodistusta. Varallisuustodistuksena tilasin saldotodistuksen pankista ja Kelalta todistuksen saamastani opintorahasta ja asumislisästä vaihdon aikana. Eurooppalainen sairaanhoitokortti löytyi jo, mutta matkavakuutuksen pidensin 9 kuukauden pituiseksi.

Heinäkuu meni siis aikalailla kesätöissä ja vuokrasopimuksen kanssa liitteineen sekä Suomi-asunnon vuokrausjärjestelyissä. Elokuussa aloin tilailla ja kasata yhteen noita todistuksia. Vaikka suurin osa näistä asioita oli hyvin ohjeistettuja ja tiedotettuja niin kannattaa silti varata hyvin aikaa. Esimerkiksi sain samasta vakuutusyhtiöstä kaksi eri tarjousta samasta vakuutuksesta, joilla oli hintaeroa jopa useita satoja euroja. Tämän ihmettelyyn ja selvittelyyn meni muutama puhelinsoitto ja viesti. Myös pankin saldotodistusta sai odottaa toista viikkoa.



--

Tällä hetkellä lähtöön on vielä kolme tehokasta päivää. Onneksi pikkuhiljaa asunto alkaa olla pakattuna kellariin pois vuokralaisten tieltä ja loppusiivouskin etenee. Kohta voi siis alkaa jo keskittyä matkatavaroiden pakkaamiseen.
















Suositut tekstit