Hakeminen Poitiersin yliopistoon

Ajatus vaihtoonlähdöstä kandivaiheessa oli aikalailla selvä jo silloin kun aloitin opiskelun. Piti vain päättää minne hakisin ja milloin olisi hyvä aika lähteä. Ensimmäisen vuoden opiskelin pääaineeni kansatieteen perusopintoja sekä Latinalaisen Amerikan tutkimusta. Toisena vuonna tein animaation sivuaineen JOO-opintoina Aallossa, ja silloin myös päätin, että kolmantena vuonna olisi hyvä aika lähteä vaihtoon. Lukiossa kävin vaihdossa Ecuadorissa ja pari vuotta sitten vapaaehtoistöissä Argentiinassa, joten pitkään houkutteli hakea lattareihin myös yliopistovaihtoon. Olen kuitenkin opiskellut ranskaa ala-asteelta lähtien, mutta en ole koskaan viettänyt aikaa ranskankielisellä alueella, joten ajattelin, että nyt olisi siihen hyvä tilaisuus. Päätökseeni hakea Ranskaan, eikä lattareihin voi sanoa vaikuttaneen myös tyttöystäväni kiinnostus lähteä juuri Ranskaan. Haimme siis kevään 2018 haussa ja nyt elokuun lopussa lähdemme molemmat Ranskaan, tosin eripuolille maata ja itse lähden koko lukuvuodeksi.

Tammikuun lopulla kävin "miten valita vaihtokohde?" -infotilaisuudessa, jossa oli mahdollista kysellä jo joko tietyistä yliopistoista tai myös yleisemmin, mikäli ei ollut vielä päättänyt maata mihin aikoo hakea. Olin siis päättänyt, että haluan hakea Ranskaan, mutta en tiennyt yhtään, minne päin siellä. Katselin hakuportaalista vaihtosopimuksia, mutta "oman alani", kulttuurintutkimuksen, paikat olivat vain Pariisissa. Ajattelin, että haluaisin jonnekkin pääkaupungin ulkopuolelle ja aloin katsoa saman tiedekunnan muiden alojen sopimuksia. Osa aloista on niin sanotusti suljettuja eli en voinut kansatieteen opiskelijana esimerkiksi hakea ranskalaisen filologian paikkaa. Tämä rajasi jonkin verran pois, sillä ranskalaisella filologialla oli melko paljon sopimuksia Ranskassa. Osa sopimuksista puolestaan oli lähtökohtaisesti vain kevääksi tai syksyksi, mutta halusin mielellään koko vuodeksi kielen oppimisen vuoksi. Jäljelle jäi pari vaihtoehtoa, joista toinen oli englantilaiseen filologiaan solmittu sopimus Poitiersissa, Länsi-Ranskassa. Tarkoitukseni vaihdossa on suorittaa osittain pääaineeni aineopintoja, joten ennen hakemista tarkastin Poitiersin yliopiston nettisivuilta, että voinhan opiskella myös tuon sopimuksen ulkopuolella olevia kursseja. Nettisivuilla kerrottiin kaikkien kurssien olevan auki myös vaihto-opiskelijoille, joten uskoin, että eri alan kautta vaihtopaikan saaminen olisi mahdollista.

Itse vaihtohakuaika kesti vain pari viikkoa helmikuun alusta alkaen. Hakemuksessa piti muun muassa olla motivaatiokirjeen lisäksi suunnitelma vaihtoajan kursseista ja niiden korvaavuuksista HY:ssa. Tämän osan teossa menikin suurin osa hakuajasta. Parin viikon päästä hakemisesta sain tietää, että olen tullut valituksi Poitiersiin Helsingin yliopiston puolesta, mutta liikkuvuuspalvelut pyysivät minua varmistamaan vielä suoraan kohdeyliopiston vaihtokoordinaattorilta, että voisinko tulla hyväksytyksi sopimukseen, jonka alaa en aio opiskella. Onneksi Poitiersista kuitenkin tuli varmistava vastaus: kansatiedettä tai etnologiaa heillä ei kuulema ole, mutta he ehdottivat, että ottaisin esimerkiksi sosiologiaa, tai mitä vain.

Vaihtohaku on siis kaksivaiheinen, jossa ensin haetaan Helsingin yliopiston hyväksymistä ja sen jälkeen haetaan suoraan kohdeyliopistoon. Nyt piti enää siis vain hakea itse kohdeyliopistoon. He halusivat opintosuunnitelman lisäksi myös kielitaitotodistuksen, jollaisen sain onneksi helposti kielikeskuksen ranskanopettajalta. Noin kuukauden päästä hakemuksen lähettämisestä eli loppukeväästä Poitiersin yliopistosta tuli hyväksymiskirje ja jo ohjeita käytännönasioiden järjestelyyn, kuten asunnon saamiseen. Käytännönjärjestelyistä ennen lähtöä kirjoitankin seuraavan postauksen.

Suositut tekstit